APK

20140115_105812

APK Diesel roetmeting

Bij de APK wordt de auto getest op veiligheid en milieueisen. Sinds 1 januari 2008 is de frequentie van de APK voor personenauto’s en lichte bestelauto’s die op benzine rijden omlaag gegaan. Dit is één maal in de vier jaar, dan wordt het twee maal per twee jaar en na acht jaar jaarlijks, dus 4-2-2-1. De nieuwe regeling geldt voor auto’s vanaf bouwjaar 2005.

Voor auto’s die op diesel of LPG rijden blijft, vanwege de verkeersveiligheid en het milieu, de oude frequentie gehandhaafd, dus 3-1-1.
Na de keuring ontvangt u een keuringsrapport. Daarin staat of uw auto is goedgekeurd of dat er bepaalde mankementen zijn die eerst verholpen moeten worden. Bij de APK wordt onderzocht of uw auto aan de minimale veiligheid- en milieueisen voldoet.

Controleren koplamphoogte en verstelling

20140115_104748

Uitlaatgasemissie controle

De belangrijkste punten van de APK
Algemeen
·        Kentekenbewijs
·        Voertuigidentificatie nummer
·        Brandstofsoort
Veiligheid
·        Remmen
·        Stuurinrichting
·        Wielophanging
·        Banden
·        Autogordels
·        Verlichting
·        Carrosserie
·        Zicht door voorruit
Milieu
·        Uitlaatgassen

Controle op remtestbank

Viergasmeting
Auto’s met een benzinemotor of LPG-motor met een geregelde katalysator met een bouwjaar van 1993 of later moeten een zogenaamde viergasmeting ondergaan. Met behulp van een viergastester wordt gecontroleerd of de uitstoot van de uitlaatgassen de wettelijke percentages niet overschrijdt.
Roetmeting
Auto’s met een dieselmotor met een bouwjaar van 1980 of later ondergaan bij de APK een roetmeting.20140115_110015
Bij deze meting is het van groot belang dat u uw auto in een goede staat van onderhoud voor de keuring aanbiedt om motorschade te voorkomen. De dieselmotoren van na 1972 zijn er op geconstrueerd om deze meting te kunnen ondergaan mits de onderhoudsbeurten overeenkomstig de fabrieksvoorschriften zijn uitgevoerd.

Recente berichten