Onderhoud

 Kleine Beurt

Bij een klein onderhoud worden alle vitale delen zoals banden, uitlaat, accu, schokdempers en remmen van de auto nauwkeurig onderzocht. De lampen worden bijgesteld, vloeistoffen bijgevuld en de olie en het oliefilter worden ververst / vervangen.
Afhankelijk van het type en de leeftijd van uw auto, de kilometerstand en het aantal kilometers dat u jaarlijks rijdt, adviseer ik u graag over het juiste onderhoud aan uw auto. Mocht blijken dat er (aan slijtage onderhevige) onderdelen vervangen moeten worden aan uw auto, dan kan ik of Mieke van Garage ARSL u hiermee vrijblijvend en direct van dienst zijn.

Grote beurt met APK

Goed en regelmatig onderhoud aan uw auto is van cruciaal belang. Hiermee worden onaangename en dure verrassingen op het verkeerde moment voorkomen. Bij een grote onderhoudsbeurt worden diverse delen in, onder en om de auto en onder de motorkap nauwkeurig gecontroleerd en indien noodzakelijk vervangen. De onderhoudsspecialist van Garage ARSL zijn door geavanceerde technische programma’s, apparatuur en opleidingen in staat voor ieder merk en model auto’s op de juiste kilometerstand, het benodigde onderhoud volgens het onderhoudsboekje uit te voeren. Hierbij wordt alleen gebruik gemaakt van producten die voldoen aan de fabrieksspecificaties.

Mocht blijken dat er (aan slijtage onderhevige) onderdelen vervangen moeten worden aan uw auto, dan kan Garage ARSL in samenwerking met onze leverancier u hiermee vrijblijvend en direct van dienst zijn. Bij de grote onderhoudsbeurt is de APK keuring gratis gelijktijdig uitgevoerd. excl afmeldkosten en milieutest.

Olie
Olie verversen is een belangrijk aspect van het onderhoud aan uw auto. De levensduur en de prestaties van de motor worden voor een groot deel bepaald door de smering ervan. Een optimale smering zorgt ervoor dat de motor goed kan functioneren, continu topprestaties kan leveren, langer meegaat en in een perfecte conditie blijft. Daarom is het belangrijk om een goede motorolie te gebruiken.
Olie heeft 7 belangrijke functies:
· Vermindering van wrijving
· Beperking van slijtage van de bewegende onderdelen
· Koeling van de motor
· Schoonhouden van het oliecircuit
· Garantie van een goede afdichting tussen de cilinderwand en de zuiger
· Bescherming tegen corrosie
· Bewerkstelligen goede werking van alle bewegende delen bij elke bedrijfstemperatuur.

Voor een professionele olie verversing kunt u met afspraak bij Garage ARSL terecht. U kunt tevens terecht voor een kleine beurt, waarbij de auto naast het olie verversen gecontroleerd wordt op enkele belangrijke punten.
Wij kunnen snel en milieuverantwoord de olie in uw auto vervangen. Uiteraard zullen wij de motor altijd vullen met een MOTUL motorolie, die voldoet aan de specificaties van de autofabrikant.

Onderhoud met de KENNIS van NU MécaTech 

De eisen op het gebied van milieu en brandstofbespraring worden jaar in jaar aangescherpt. Om aan deze eisen te kunnen voldoen worden de motoren uitgerust met diversen technische oplossingen, zoals start/stop systeem en een roetfilter. Brandstoffen zijn veranderd door het toevoegen van milieuvriendelijke biocomponenten. Deze factoren versnellen inwendige vervuiling van de motor.

MécaTech

Door het olie- en brandstofsysteem volledig te reinigen, blijft de motor efficiënt werken. Regelmatig reinigen, bij de onderhoudsbeurt, draagt bij aan een soepel draaiende motor met maximale prestaties, grotere betrouwbaarheid en lagere kosten. Bovendien wordt brandstofverbruik geoptimaliseerd en verlaagt het de uitstoot van schadelijke stoffen.
Wij maken gebruik van de kennis en passen deze toe  in onze  werkplaats tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurten.  Voorkomen is beter dan dure klachten achteraf op te lossen!

De MécaTech  productlijn wordt door ons  inzet om vervuiling te voorkomen en als adequate oplossing bij storingen door vervuiling.

Verlichting
Als het winter is. Lange donkere dagen en geregeld slecht weer. Heel belangrijk dat u in deze periode van het jaar goed zicht hebt en goed gezien wordt. Zorg er dus voor dat de verlichting van uw auto in orde is.
Vaak komt u er pas achter dat een lampje kapot is door een seintje van een andere automobilist. In sommige auto’s krijgt u via een geluidje of controlelampje een signaal dat een lampje het niet doet. Er zijn zelfs auto’s die in zo’n geval een ander lampje de functie van het kapotte lampje over laat nemen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een achterlichtje dat de functie van het remlicht overneemt.
Verschil oude en moderne auto’s
Bij wat oudere auto’s is het vervangen van een lampje niet al te ingewikkeld. In veel gevallen komt u er zonder instructieboekje wel uit. Moderne auto’s hebben echter vaak goed weggewerkte verlichtingsdelen, waardoor het lastig is om deze te vervangen. Meestal biedt het instructieboekje uitkomst, maar soms kunt u het zelf niet oplossen. Dan zijn wij u graag van dienst in de garage.
Zelf een lamp vervangen
In een auto worden verschillende lampjes gebruikt. Let dus goed op als u een lampje vervangt, om wat voor lampje het gaat. Zorg er voor dat u het nieuwe lampje op de juiste manier plaatst, anders kunt u namelijk de medeweggebruikers verblinden.
Setje reservelampen
Zorg er voor dat u altijd een setje reservelampen in de auto hebt. Rijden met defecte verlichting is gevaarlijk en bovendien kunt u er een boete voor krijgen.
Remmen
Ondanks de opkomst van airbags, kreukelzones en dwarsbalken in de portieren, zijn de remmen nog steeds de belangrijkste auto-onderdelen als het gaat om de veiligheid van de automobilist. Toch rijdt nog altijd een kwart van alle auto’s met slechte remmen.
Zowel het aantal kilometers dat men per jaar rijdt als de rijstijl van de chauffeur, zijn van grote invloed op de slijtage van de remmen. Zeker omdat slijtage geleidelijk plaatsvindt, dient de conditie van de remmen regelmatig gecontroleerd te worden. Zeker als men veel kleine stukjes rijdt of een automaat heeft, versnelt dit de slijtage. De meeste mankementen komen voor bij de zogenaamde ‘slijtdelen’: remtrommels, remschoenen, remschijven en remblokken. Ook hydraulische delen en vooral ook de verzadigde remvloeistof (dat iedere twee jaar ververst moet worden) scoren hoog.
Laat uw remmen direct controleren wanneer:
· u het rempedaal ver kunt intrappen
· het rempedaal sponzig aanvoelt
· als uw remmen stoterig aanvoelen
· wanneer het stuur trilt bij het remmen
Het is van levensbelang het volledige remsysteem regelmatig te laten controleren. Voor het vervangen van remblokken en schijven werkt Garage ARSL uitsluitend met kwaliteitsmerken zoals Brembo, Bosch,  die geschikt zijn voor uw auto. U bent dan verzekerd van een veilig functioneel remsysteem.
Uitlaat

Het uitlaatsysteem onder uw auto vervult een aantal belangrijke functies. De uitlaat voorkomt geluidshinder door het lawaai uit de motor te dempen, verbetert de prestaties van de motor door de juiste tegendruk te bieden en vermindert de milieubelasting door via een chemische reactie schadelijke stoffen in onschadelijke om te zetten.
Korte stadsritten vaak de veroorzakers van snelle slijtage aan de uitlaat. Korte ritten veroorzaken condensatie van de gassen, dat de uitlaat door vervuild water van binnen aantast. Bovendien ondergaat de uitlaat hevige temperatuurschommelingen (inkrimpen / uitzetten), door het veelvuldig starten van de motor.
Het uitlaatsysteem bestaat uit een aantal belangrijke onderdelen:
· uitlaatspruitstuk
· voorpijp met voorste demper
· tussenpijp met voorste demper
· achterste demper
· bevestigingssysteem
De uitlaat loopt vanaf de motor onder de bodem van de auto door tot net onder de achterbumper; de enige plaats waar hij zichtbaar is. Alles bij elkaar is het uitlaatsysteem zo’n 3 meter lang en flexibel aan de onderzijde van de auto bevestigd, zonder de carrosserie te raken. Het is een systeem dat aan slijtage onderhevig is. De diverse onderdelen kunnen afzonderlijk worden vervangen. De samenstelling is afhankelijk van het type motor, de cilinderinhoud en het model van de carrosserie.
De pasvorm
De maatvoering van een uitlaatsysteem is uiterst belangrijk. Het zit rechtstreeks verbonden aan de, in rubber opgehangen, bewegende motor. Het flexibele ophangsysteen dient ervoor om te trillingen die hierbij ontstaan op te vangen. Voor de levensduur van de uitlaat is het van groot belang dat de montage op de juiste manier gebeurt. Te grote spanningen op een punt leiden tot metaalmoeheid en daardoor breuk- of scheurvorming. De afstand tussen de bodem en uitlaat is nauwkeurig bepaald. Montage te dicht onder de bodem geeft beschadigingen en resonanties terwijl een te ruime montage tot schade kan leiden bij verkeersdrempels en dergelijk.
De katalysator en het milieu
Om de toenemende vervuiling door uitlaatgassen te verminderen is er een wetgeving over het gebruik van katalysatoren opgesteld. De katalysator zet langs chemische weg gevaarlijke gassen om in minder gevaarlijke. Om dit proces optimaal te laten verlopen zijn temperatuur en samenstelling van de gassen van groot belang. De kostbare metalen (platinum, radium, palladium) in de kat vormen de katalysatoren die de schadelijke uitlaatgassen als koolmonoxide (een giftig gas), koolstoffen en stikstofoxide (die beide bijdragen tot zure regen en smog) omzetten in onschadelijke gassen en stikstof. Katalysatoren staan bloot aan extreme thermische en mechanische invloeden. Het functioneren van de de katalysator kan ernstig belemmerd worden als men niet strikt loodvrije benzine tankt (Euroloodvrij).
Het uitlaatsysteem heeft het altijd zwaar te verduren. Naast de eerder genoemde motortrillingen werken temperatuurverschillen condens, regen, sneeuw en ’s winters pekel constant op de uitlaat. Garage ARSL levert uitsluitend goede uitlaten van het merk Bosal welke perfect passen en een lange levensduur hebben. Kom tijdig naar Garage ARSL om uw uitlaat te laten controleren of wanneer nodig te laten repareren of vervangen.
Schokdempers

Iedere auto is voorzien van schokdempers. Toch weten maar weinig automobilisten dat deze onderdelen meer betekenen dan comfort alleen. De schokdempers zorgen ervoor dat de de banden onder alle omstandigheden contact houden met het wegdek en uw veiligheid.

Remweg en wagenziekte
Versleten schokdempers hebben zowel invloed op de remweg, als op de wegligging van de auto:
· Versleten schokdempers verlengen de reactietijd van het voertuig met 25%.
· Versleten schokdempers houden de velgen niet langer op de grond, waardoor de auto gevoeliger voor zijwind wordt, oneffenheden in het wegdek niet langer opvangt wat schokken en trillingen veroorzaakt en de ondersteuning in de bochten doet verliezen.
· Versleten schokdempers hebben bovendien een nadelige invloed op het comfort van de inzittenden en de conditie van andere auto-onderdelen.
· De onrustige bewegingen van de auto veroorzaken deinen van de koplampen wat tegenliggers kan verblinden.
· De levensduur van de banden loopt door onregelmatige slijtage aanzienlijk terug.
· Bij versleten schokdempers wordt bij een snelheid van 50 km/u de remafstand verlengd met 2,6 meter.
· Op een nat wegdek verhogen versleten schokdempers de kans op aquaplaning met 15% en verlengen ze de remafstand met 6 meter.
Wanneer schokdempers vervangen?
· De ophanging van uw auto voelt zachter aan dan bij het eerste gebruik
· De auto heeft de neiging tot duiken bij het remmen
· Bij zijwind heeft u moeite om de auto in een rechte lijn te houden
· Bij het uitrijden van een bocht moet u bijsturen om de auto terug in een rechte lijn te krijgen
· U merkt slijtageplekken op het loopvlak op (onregelmatige slijtage)
Indien uw auto twee of meer genoemde mankementen vertoont, dan is het zaak om even langs te gaan bij Garage ARSL om de staat van uw schokbrekers te laten controleren. Wij kunnen dit snel controleren en indien nodig de schokbrekers vervangen. Garage ARSL monteert uitsluitend kwalitatief hoogwaardige schokdempers met een lange levensduur.

Recente berichten