Euro 95 E10 brandstof!

Wat voorheen benzine Euro 95 werd t/m 30 september 2019 maximaal 5% bio-ethanol toegevoegd om de CO2 uitstoot bij verbranding te reduceren. Vanaf 1 oktober 2019 is door de overheid de invoering van benzine E10 verplicht gesteld, benzine waar maximaal 10% bio-ethanol aan is toegevoegd, voor nog minder CO2 uitstoot, aldus de ANWB. In België is E10 een aantal jaren geleden ook al massaal ingevoerd zonder problemen.

Wat is Euro95 E10?

E10 is benzine waar tot maximaal 10% duurzame bio-ethanol in zit. De “E” staat voor bio-ethanol. De 10 staat voor het maximale percentage. E10 is alleen geschikt voor benzinevoertuigen. Bio-ethanol is alcohol gemaakt uit landbouwgewassen planten zoals suikerriet en/of afval . Het is een biobrandstof en voldoet aan de Europese duurzaamheidsregels. Bijna alle bio-ethanol, die in Nederland wordt gebruikt, is gemaakt in Europa. De grootste Europese bio-ethanolfabriek staat in Rotterdam.

Euro95 E10 bijna voor iedereen!

Meer dan 9 op de 10 benzinevoertuigen, kan op E10 rijden. In de handleiding van de auto staat of deze geschikt is voor E10. Sinds oktober 2018 moet er bij nieuwe voertuigen aan de binnenkant van de tankklep staan of zij op E10 kunnen rijden. Je kunt het ook navragen bij de autofabrikant. Voor een klein deel van het totale wagenpark in Nederland, met name voor auto’s uit het jaar 2000 of ouder, kan er een specifieke aanbeveling zijn.

Wij hebben waargenomen dat een aantal collega’s van ons een E10 vervanger op de markt hebben gebracht. Voor alle duidelijkheid, dit is 100% misleidend en uitsluitend om commerciële redenen gedaan, daar er geen E10 vervangingsmiddel bestaat. Wij als één van Europa’s toonaangevende producenten vinden het daarom noodzaak, mede door de slechte informatie vanuit de overheid en andere instanties, u op de positieve maar ook negatieve gevolgen van het gebruik van E-10 brandstof te wijzen.

Negatief
•De aanwezige 10% ethanol in de brandstof zorgt ervoor dat de benzine veel sneller veroudert dan voorheen. Zo erg, dat E10 brandstof welke langer dan 8 weken in de tank blijft NIET MEER BRUIKBAAR IS!
•Ethanol heeft als eigenschap dat het vocht|water aantrekt waardoor de kwaliteit van de benzine minder wordt en dit kan leiden tot roestvorming in de brandstoftank.
•Bij oudere auto’s kan ethanol rubber en kunststoffen van het brandstofsysteem aantasten waardoor verstoppingen en/of vervuiling van de brandstofpomp of injectiesysteem ontstaan.

Positief
•Het gebruik van Euro95 E10 is beter voor het milieu.
•Betekend minder uitstoot van CO2.
•Minder fossiele brandstof , maar ook minder Energie 2 procent

Preventie

Daarom adviseren wij bij iedere servicebeurt , of preventief tussen door , een brandstofsysteem reiniger aan de brandstof toe te voegen.